Powered by Smartsupp
 
Logga
Bilregistret - registret över bilar och fordon i Sverige

Bilregistret - registret över bilar

Bilregistret är en databas där alla personbilar, lätta lastbilar och husbilar som är registrerade i Sverige finns registrerade. Databasen är tillgänglig för allmänheten och kan användas för att få tillgång till information om olika fordon, till exempel årsmodell, märke, modell, registreringsnummer, chassinummer, bränsletyp och hästkrafter.
Bilregistret drivs av Transportstyrelsen, som är den myndighet i Sverige som ansvarar för att föra register över fordon och förare. Du kan söka i bilregistret på Transportstyrelsens hemsida eller på andra hemsidor som till exempel Ratsit och UC, som också erbjuder tjänster för att söka efter fordonsuppgifter.
Informationen i bilregistret kan vara till hjälp om du till exempel vill veta mer om en begagnad bil du tänker köpa, eller om du bara är nyfiken på olika fordon och vill veta mer om hur de ser ut och vad de kan prestera.

Hur länge har bilregistret hos Transportstyrelsen funnits
Det är svårt att säga exakt när bilregistret hos Transportstyrelsen började, eftersom det har funnits olika former av fordonsregister i Sverige sedan många år tillbaka. Enligt Transportstyrelsen har det dock funnits ett centralt fordonsregister i Sverige sedan början av 1900-talet.
Det som idag kallas bilregistret är en databas där alla personbilar, lätta lastbilar och husbilar som är registrerade i Sverige finns registrerade. Detta register har funnits sedan mitten av 1990-talet och ersatte tidigare register som var mer begränsade och inte lika tillgängliga för allmänheten.
Således kan man säga att bilregistret hos Transportstyrelsen har funnits i någon form i över 100 år, men den form som vi känner till idag har funnits sedan mitten av 1990-talet.